Grumus d.o.o.
Hrvatski English Deutsch Italiano
Nasi brodovi
   
Destinacije
   
Hrvatska
   
Rezervacija
   
Subaqua ponuda
Hrvatska info!
Zemljopisni položaj:
Hrvatska se prostire od krajnjih istocnih rubova Alpi na sjeverozapadu do Panonske nizine i obala Dunava na istoku, središnji joj dio pokriva planinski masiv Dinare, a južni joj dio završava na obali Jadranskog mora.
Površina:
Kopneni dio iznosi 56.594 km2, a površina teritorijalnog mora 31.067 km2.
Napucenost:
4.437.460 stanovnika; nacionalni sastav: vecina stanovništva su Hrvati, dok najbrojnije manjine cine Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Madari, Cesi, Talijani Albanci.
Državno uredenje:
Hrvatska je višestranacka parlamentarna republika.
Glavni grad:
Zagreb
Dužina morske obale:
5.835,30 km, od toga 4.058 km obale otoka, hridi i grebena. Broj otoka, hridi i grebena: 1185; najveci otoci Krk i Cres; nastanjenih otoka je 47.
Najveci vrh:
Dinara 1831 m/nm
Jadransko more!
Jadran ili Adria dobio je ime po istoimenoj nekadašnjoj luci. Danas se grad Adria nalazi na talijanskoj obali, 38 kilometara udaljen od mora, što je rezultat djelovanja geoloških sila, uslijed cega se sjeverna obala stalno uzdiže, a južna spušta.
Jadran obuhvaca prostor izmedu Balkanskog i Apeninskog poluotoka. Dio koji pripada Republici Hrvatskoj je prostor istocne obale, koja se prostire od Prevlake na jugu do rta Savudrije na zapadu, ukljucujuci sve otoke, otocice i hridi duž obale, te otocje Palagruža (broj otoka, otocica i hridi je preko 1700), te predstavlja jedinstveno podrucje u Europi, kako za krstarenja motornim brodicama, gliserima ili jedrilicama, ali iza uživanje u podmorskom svijetu.
JESTE LI ZNALI?
JESTE LI ZNALI?
Kravata:
Da je Hrvatska domovina kravate. Kao modni detalj po Europi su je u 17. stoljecu raširili hrvatski vojnici, pa je godine 1667. u vrijeme Luj XIV. ustrojena i posebna pukovnija «Royal Cravates», nazvana po Hrvatima.
Dioklecijan:
Rimski car Dioklecijan sagradio je palacu u Dalmaciji 305 P.K., koja je postala temelj današnjeg grada Splita.
Maraschino:
Da je Maraschino autenticni zadarski liker koji se u 18. st. izvozio u gotovo sve europske zemlje te da se nalazio na stolovima poznatih vladara engleskog kralja Georgea IV., N. Bonapartea, ruskog cara Nikolaja
Kamenice:
Da je Mali Ston poznat po najukusnijim kamenicama na svijetu.
Paška sol:
Da je sol iz Paške i Stonske solane najcistija na Mediteranu.